23 februarie 2012 0 comentarii

Radiografiile dentare- pericol pentru sanatate?

Nu-i asa ca la auzul  cuvantului  “iradiere” iti fuge gandul automat la dezastre nucleare, cancer, malformatii congenitale sau chiar infertilitate? Ei bine, astazi vom vorbi despre fata nevazuta a lucrurilor, si anume despre efectul benefic al radiatilor utilizate in medicina dentara, sub forma radiografiilor dentare. 







Ce doza de radiatie primesti la o radiografie dentara si cat de daunatoare este ea? Hai sa incepem cu inceputul si sa vedem ce este o radiografie.
Radiografia este o forma de energie aproape identica cu radiatia luminoasa. Singura diferenta dintre lumina vizibila si radiatia Roentgen este aceea ca lumina nu are energie suficienta pentru a trece prin corpul tau, iar radiatia are. Ambele tipuri de energie pot reda o imagine pe film fotografic, fiind asadar folosite pentru a face “poze”. Radiatia luminoasa “pozeaza invelisul” obiectelor, pe cand radiatia Roentgen “miezul” lor.







Unitatea de masura folosita pentru radiatie in USA este REM, iar in Europa Sievert (1 Sievert= 100 Rem). Ambele sunt  unitati de masura mari, la fel cum este metrul pentru masurarea lungimilor, asa ca mai folosite sunt miliREM (mREM) si miliSievert (mSV), un fel de echivalent al milimetrului in comparatie cu metrul.

Radiologia medicala cuprinde mai multe ramuri:
  • radiodiagnostic
  • radioterapie
  • medicina nucleara 

Radioterapia (folosita in tratamentul cancerului) si medicina nucleara sunt domenii in care se lucreaza cu doze mari de radiatii, dupa cum vei putea observa in tabelul de mai jos. 

Radiodiagnosticul insa, care cuprinde si radiografiile dentare, implica o iradiere minima, aproape neglijabila. Astfel: 
  • o radiografie dentara retroalveolara clasica, realizata pe film radiologic intraoral, determina o iradiere de 1 mREM si doar 0,3 mREM in cazul radiolografiei digitale 





  • o radiografie ortopantomograma (OPT-care reda imaginea de ansamblu a ambelor  maxilare) produce o iradiere de 2 mREM 





  • iar teleradiografia de profil utilizata in ortodontie 1 mREM





Poate nu stiai, insa fiecare om este supus unei iradieri “naturale” zi de zi, din cauza prezentei de materiale radioactive peste tot: in alimente, in sol, apa si in spatiu, si a deplasarii noastre in diverse campuri electromagnetice generate de tot ceea ce ne inconjoara (aparatura, soare, etc). 

Aceasta ajunge la 2400 de miliSv sau 240 000 miliREM pentru un locuitor al Europei, conform raportului Comisiei Europene intocmit in anul 2001.
Iata cateva surse de iradiere din jurul tau pe care cel mai probabil nici macar nu le constientizezi: 
  • vietuirea intr-o casa din caramida sau beton= 10 mREM/an


  • gatitul cu gaz natural= 10 mREM/an- din cauza radonului continut de gazul natural


  • cititul unei carti timp de 3 ore pe zi= 1 mREM/an- din cauza unui continut redus de substante radioactive din lemnul din care s-a procesat hartia cartii

  • zborul cu avionul= 5 mREM dintr-un zbor peste granita din cauza altitudinii mari



Mai mult decat atat, te iradiezi cu 2 mREM/an daca pur si simplu dormi langa cineva! Asta din cauza ca mici cantitati de material radioactiv avem cu totii in organismul nostru.



Cu siguranta nu ai refuza sa traiesti in casa ta de caramida, sa gatesti la cuptorul tau cu gaz natural, sa citesti o carte buna, sa zbori cu avionul in vacanta sau sa adormi langa persoana iubita- din cauza dozei scazute de iradiere la care ai fi expus.

Tot la fel, prin radiografia dentara medicul tau obtine informatii valoroase pentru mentinerea sanatatii tale dentare in schimbul unei iradieri minime.





 Astfel, exista unele afectiuni dentare care nu pot fi vazute direct, cu ochiul liber, si pot evolua o lunga perioada de timp asimptomatic, ca de exemplu: 

  • prezenta unei carii interdentare sau sub o obturatie 
  • prezenta unui granulom/chist la varful radacinii
  • rezorbtia ososa din boala parodontala
  • sau chiar prezenta unor formatiuni tumorale la nivelul oaselor maxilare. 

    Astfel, prin realizarea unei radiografii dentare la momentul potrivit iti poti salva un dinte care sufera in tacere si pe care altfel l-ai putea pierde.

    Si totusi, conform zicalei “nu iese foc fara fum”, nici o iradiere nu este total lipsita de risc, oricat de mica ar fi ea, deoarece radiatiile au un efect cumulativ. 

    Atunci cand ti se face o radiografie, milioane de fotoni trec prin corpul tau, putand afecta ADN-ul oricarei celule. In mod obisnuit aceste daune sunt reparate imediat, dar in cazuri exceptionale o portiune din cromozom ramane modificata, adica apare o mutatie genetica. Astfel incepe dezvoltarea unei tumori care isi va face simtita prezenta dupa o perioada de latenta de cativa ani de zile.




    Persoanele cele mai expuse sunt copiii, deoarece la ei diviziunea celulara e mai rapida.  Din acest motiv radiografiile dentare se vor realiza cu prudenta la copiii cu varsta sub 10 ani si sunt contraindicate la femeile insarcinate, in primul trimestru de sarcina, cand are loc organogeneza, putandu-se realiza in celelalte 2 trimestre doar daca este absolut necesar.




    O alta categorie de persoane la care trebuie avuta grija suplimentara sunt cele care au afectiuni ale glandei tiroide, de tipul nodulilor tiroidieni cu potential de malignizare, intrucat glanda tiroida este cel mai radiosensibil organ din regiunea capului. 
    Stiind ca in momentul in care radiatia intra in organism, o parte din ea “se imprastie”, se incearca limitarea acestor efecte nedorite prin respectarea masurile de radioprotectie a pacientului cu  sortul si gulerul de plumb.








    Tragand linie, am putea spune ca o persoana sanatoasa poate face 240 de radiografii retroalveolare clasice sau peste 700 de radiografii retroalveolare digitale, 120 de OPT-uri si 240 de teleradiografii de profil pentru a egala iradierea naturala de pe parcursul unui an de zile. 

    Tu cate radiografii dentare ai facut anul trecut? Probabil le poti numara pe degetele de la ambele maini.

    21 februarie 2012 0 comentarii

    "Spune-mi ce dinti ai ca sa iti spun cine esti"

    Schimbarea dimensiunii sau formei dintilor poate imbunatati in mod sesizabil aspectul zambetului tau, dandu-i un aer mai tineresc. Conform unui studiu publicat de Frush si Fischer in 1995, forma si dimensiunea dintilor sunt in stransa relatie cu sexul, varsta si personalitatea unui individ (SAP factor-sex, age, personality). Aceasta teorie are si o aplicatie practica in sensul ca se poate interveni asupra dintilor pentru a schimba aspectul facial in directia dorita.


    Dintii si sexul

    Unul dintre factorii determinanti pentru un aspect exterior feminin sau masculin este dimensiunea si forma incisivului lateral.
    La barbati acesta poate sa aiba aproape aceeasi dimensiune ca incisivul central si are unghiuri si muchii bine exprimate. Forma este in general rectangulara, cu V-ul interdentar foarte mic.


    In schimb, dintii par mult mai feminini atunci cand au o forma rotunjita si un V interdentar mai mare.  


    Asadar, medicul dentist poate crea iluzia unor dinti mai masculini prin accentuarea unghiurilor si muchiilor si mai feminini prin rotunjire lor.




    Dintii si varsta

    La tineri dintii frontali au dimensiuni verticale diferite, dintii frontali fiind mai lungi decat cei laterali, incisivul central fiind mai mare decat cel lateral. Marginea incizala este translucida, are un aspect mamelonat, V-urile interdentare sunt bine reprezentate iar culoarea este mai alba.


    Odata cu inaintarea in varsta dintii sufera un proces natural de abrazie prin care se reduce dimensiunea dintilor frontali si zambetul isi pierde acea curbura armonioasa, devenind rectiliniu. De asemeenea, prin abrazia dintilor dispar V-urile interdentare si marginea incizala translucida. Culoarea dintilor se modifica si ea, atat datorita unor factori interni (uzura smaltului cu transparenta dentinei, care are o culoare mai galbuie) cat si unor factori externi (consum mai mare de alimente ce contin pigmenti exogeni, de tipul vinului rosu sau cafelei).


    Asadar, orice medic dentist care cunoaste aceste informatii poate realiza o intinerire a zambetului tau prin mici artificii cosmetice.





    Dintii si personalitatea

    Dintii care reflecta o cantitate mai mare de lumina indica o persoana extrovertita, in comparatie cu cei intunecati, care indica o persoana introvertita.
    Caninii cu unghiuri rotunjite indica o fire blanda, cei cu unghiuri ascutite- agresivitate.
    Forma incisivilor centrali superiori este corelata cu personalitatea.

    Forma ROTUNDA- indica o fire vesela, optimista, bonoma, gurmanda. Genul de om care se supara repede, dar ii si trece repede, in general un coleg foarte bun.


    Forma PATRATA- indica o fire activa, inovatoare, dar totodata dificila si sarcastica. Este o persoana energica si foarte autoritara.


    Forma TRIUNGHIULARA- indica o fire indrazneata, un temperament dominat de un spirit viu, original, cu inclinatii artistice. 




    Data viitoare cand zambesti,
    Incearca sa afli cine esti!







      
                        


    17 februarie 2012 2 comentarii

    Tu cum iti alegi pasta de dinti?

    Foarte multa lume ma intreaba: care pasta de dinti este mai buna? Raspunsul meu ar fi: aceea care ti se potriveste. Iata cateva informatii care te vor ajuta sa faci alegerea corecta.
    Exista cateva categorii principale de paste de dinti, in functie de efectul substantelor active pe care le contine. Astfel exista:

    Paste de dinti cu efect de albire

     Acestea de fapt nu albesc dintii, ci doar indeparteaza petele colorate de pe suprafata lor, prin intermediul particulelor abrazive pe care le contin (oxizi de siliciu, titan sau aluminiu). Altfel spus, nu se poate obtine un efect de albire dincolo de nuanta naturala a dintilor. Mai mult decat atat, agentii abrazivi au si un efect nedorit, acela de iritare a tesuturilor moi, gingivale si de aparitie a hipersensibilitatii dentare, prin abrazia smaltului si expunerea terminatiilor nervoase din dentina. Din acest motiv recomand limitarea utilizarii acestei paste de dinti maxim o saptamana pe luna.






    Paste de dinti care reduc depunerea de tartru dentar (piatra pe dinti)

     Efectul acestor paste de dinti se datoreaza pirofosfatilor, substante care incetinesc calcificarea placii bacteriene, permitand astfel eliminarea ei prin periaj inainte de a se mineraliza si a se transforma in tartru. Acest tip de pasta de dinti este indicata pentru persoanele care au o predispozitie de depunere a tartrului dentar. Atentie insa, ele doar previn depunerea tartrului, nu au efect pe tartrul deja existent- acesta putand fi indepartat exclusiv prin detartraj.




    Paste de dinti pentru gingii inflamate 

    Daca ai gingiile inflamate, rosii, sensibile si care sangereaza la cea mai mica atingere, inseamna  ca ai facut o gingivita. Principala cauza a acesteia este depunerea de placa bacteriana pe dinti, de-a lungul marginii gingivale. Pentru tine exista pasta de dinti cu agenti antiinflamatori, de tipul triclosanului. In jurul lui exista insa o adevarata controversa, deoarece se descompune la lumina soarelui, rezultand dioxina, care este un compus cancerigen. Alta pasta de dinti, Lacalut  Aktiv, contine lactat de aluminiu, care este un agent cu actiune astringenta ce reduce sangerarea gingivala.





    Paste de dinti pentru dinti sensibili

     Daca smaltul dintelui este uzat sau radacina sa expusa in urma unei retractii gingivale, dentina plina de terminatii nervoase este expusa in cavitatea orala, putand aparea sensibilitate dureroasa la contactul dintilor  cu alimente calde/reci, dulci/acre sau la atingerea cu periuta de dinti. Agentii desensibilizanti de tipul fluorurii de sodiu, citratului de strontiu sau nitratului de potasiu sigileaza tubulii dentinari si blocheaza astfel transmiterea stimulilor catre terminatiile nervoase.





    Paste de dinti impotriva eroziunilor dentare 

    Exista persoane care au un pH oral mai acid, ce predispune la demineralizarea tesuturilor dentare. Pentru acestea recomand pastele de dinti cu continut de bicarbonat de sodiu, care alcalinizeaza mediul oral si este totodata agentul cel mai putin abraziv din pastele de dinti. 



    Paste de dinti cu extrase din plante 

    Pentru a ilustra mai bine aceasta categorie, o sa iti dau ca exemplu pasta de dinti Parodontax. Aceasta este printre putinele paste de dinti ce nu contin detergenti. Dimpotriva, ea contine sare de mare, bicarbonat de sodiu in concentratie de 67% si sase extracte din plante: uleiul de menta si cel de salvie, musetelul, echinacea, smirna si ratania, care au fiecare un rol bine stabilit in procesul de prevenire si tratare a afectiunilor gingivale.  
    Tot in aceasta categorie se incadreaza si alte paste de dinti cu ingrediente naturale, de exemplu cele pe baza de argila, cum sunt pastele Gennadent de la Plafar. Ceea ce te va frapa la aceste paste de dinti este faptul ca nu au culoarea, textura, gustul si spuma abundenta a pastelor de dinti din comert. Gustul este autentic si puternic de plante, usor sarat in prima saptamana de utilizare, dupa care va veti familiariza cu el si chiar veti avea o senzatie placuta de curatenie si prospetime. 






    Paste de dinti cu continut ridicat de fluor

    Fluorul este cel mai important ingredient pe care trebuie sa il cautam in eticheta pastelor de dinti, unde apare sub forma de fluorura de sodiu, monofluorofosfat de sodiu sau aminofluoruri. Acesta are un rol esential in protectia dintilor impotriva cariilor dentare, prin 2 mecanisme: pe de-o parte este incorporat in structura smaltului, facandu-l mai rezistent la actiunea demineralizanta a bacteriilor cariogene, pe de alta parte intervine in procesul de remineralizare a cariilor incipiente din smalt.
    Desi la ora actuala exista o adevarata controversa cu privire la potentialul sau cancerigen, nu faceti greseala de a cauta pe rafturile magazinelor pasta de dinti fara fluor. Fluorul din componenta produselor de igiena orala este extrem de bine dozat si nu are cum sa ajunga la doze periculoase decat daca este folosit intr-un mod necorespunzator (inghitire in cantitati mari).



    Daca ai o problema dentara si pasta de dinti care ar fi recomandata pentru tine nu isi face efectul dorit, iti recomand o vizita la medicul tau stomatolog. Oricat de buna si de scumpa este o pasta de dinti, ea nu poate inlocui tratamentul stomatologic. Nu cauta o pasta de dinti care sa te vindecae de carii sau de boala parodontala, pentru ca nu exista. 
    Asadar, iti recomand sa folosesti orice fel de pasta de dinti cu fluor, doar sa schimbi periodic brandul, intrucat fabricantii folosesc retete diferite si incrediente diferite, astfel ceea ce nu contine un tub poate va contine urmatorul, putand astfel beneficia de ce e mai bun in fiecare. 
    Si nu uita, periajul corect se face dupa fiecare masa, timp de trei minute!

    0 comentarii

    Atentie! Caria dentara se transmite de la parinti la copii!

    Sunt sigura ca ti s-a intamplat si tie sa ii transmiti copilului tau o raceala pe care ai luat-o la serviciu sau oriunde altundeva inafara casei. Dar stiai ca la fel ii poti transmite predispozitia de a face carii dentare?
    Multa vreme s-a crezut ca alimentatia bogata in dulciuri rafinate este principala cauza pentru care unii copii au mai multe carii decat altii. Recent insa cercetatorii au descoperit ca pionul principal in producerea cariei dentare- bacteria numita Streptococcus Mutans- se transmite de la parinti la copii, facand astfel din caria dentara o boala infectioasa.





    Aceasta bacterie este cel mai frecvent transmisa copiilor de catre parintii cu afectiuni dentare multiple si netratate.  Acest tip de “transmitere verticala” se realizeaza prin intermediul salivei, fie prin introducerea degetelor copilului in gura mamei/tatalui si apoi in propria gura, fie prin testarea temperaturii laptelui din tetina cu gura sau curatarea prin introducere in gura a unei tetine scapate pe jos. 






    Studiile si mai recente vorbesc chiar de o “transmitere orizontala”, adica intre copiii apartinand aceleiasi colectivitati, daca introduc in gura jucarii la locul de joaca sau folosesc aceleasi ustensile de mancat la cresa sau gradinita.




    Dar in ce masura aceasta transmitere verticala si orizontala a bacteriei cariogene este responsabila de aparitia cariilor dentare? Acest lucru este deocamdata greu de cuantificat, daca nu chiar imposibil. Insa se lucreaza intens la inventarea unui test cantitativ de evaluare a riscului.
    Copiii cu varsta de sub 2 ani sunt cei mai susceptibili de a fi infectati cu Streptococcus Mutans, deoarece imediat dupa nastere copilul preia imunitatea mamei si, pana sa isi dobandeasca propria imunitate, exista o fereastra de timp in care este predispus la o astfel de infectie.
    Streptococcus mutans face parte din flora normala a cavitatii orale, dar daca copilul mic primeste o “supradoza” de bacterii intr-o perioada in care organismul sau nu a  invatat inca sa se apere, rezultatele pot fi dezastroase. Daca pe langa aceasta “mostenire bacteriana”, alimentatia copilului este bogata in glucide fermentabile, nivelul de bacterii din gura copilului poate atinge un nivel alarmant. Daca nu sunt corect indepartate, bacteriile pot sa colonizeze suprafetele moi, precum limba sau palatul si sa fie deja acolo in asteptarea eruptiei primilor dinti de lapte si stramutarea lor in locul favorit. 





    Daca esti adeptul unei gandiri de genul ca “dintii de lapte oricum se schimba”, tin sa te asigur ca este o certitudine faptul ca un copil cu dinti de lapte nesanatosi va deveni un adult cu probleme dentare.







    Acum ca stim despre pericolul micutilor de a face carii si despre imposibilitatea lor de aparare, sa vedem ce se poate face in aceasta privinta.
    Cel mai simplu lucru pe care il pot face un barbat si o femeie inainte de conceperea unui copil, este adoptarea unui stil de viata mai sanatos, inclusiv din punct de vedere al sanatatii orale. Asanarea cavitatii orale de potentialele focare de infectie (tratarea cariilor, extractia dintilor irecuperabili, tratarea gingivitei sau a bolii parodontale) ar trebui sa fie un act primordial pentru o viitoare mama responsabila. Dupa rezolvarea problemelor dentare, parintilor nu le ramane de facut decat sa mentina in continuare rezultatele obtinute printr-o igiena personala adecvata (periuta cu pasta de dinti, ata dentara si clatiri cu apa de gura), intarita de o igiena alimentara necariogena si controale periodice la medicul stomatolog.







    Daca te-ai hotarat sa fii parinte, ia-ti inima in dinti si invinge-ti teama de fotoliul dentar. Este primul pas pe care il poti face pentru a-i asigura copilului tau un zambet sanatos si frumos!



     
    ;