Nu-i asa ca la auzul cuvantului “iradiere” iti fuge gandul automat la dezastre nucleare, cancer, malformatii congenitale sau chiar infertilitate? Ei bine, astazi vom vorbi despre fata nevazuta a lucrurilor, si anume despre efectul benefic al radiatilor utilizate in medicina dentara, sub forma radiografiilor dentare.
Ce doza de radiatie primesti la o radiografie dentara si cat de daunatoare este ea? Hai sa incepem cu inceputul si sa vedem ce este o radiografie.
Radiografia este o forma de energie aproape identica cu radiatia luminoasa. Singura diferenta dintre lumina vizibila si radiatia Roentgen este aceea ca lumina nu are energie suficienta pentru a trece prin corpul tau, iar radiatia are. Ambele tipuri de energie pot reda o imagine pe film fotografic, fiind asadar folosite pentru a face “poze”. Radiatia luminoasa “pozeaza invelisul” obiectelor, pe cand radiatia Roentgen “miezul” lor.
Unitatea de masura folosita pentru radiatie in USA este REM, iar in Europa Sievert (1 Sievert= 100 Rem). Ambele sunt unitati de masura mari, la fel cum este metrul pentru masurarea lungimilor, asa ca mai folosite sunt miliREM (mREM) si miliSievert (mSV), un fel de echivalent al milimetrului in comparatie cu metrul.
Radiologia medicala cuprinde mai multe ramuri:
- radiodiagnostic
- radioterapie
- medicina nucleara
Radioterapia (folosita in tratamentul cancerului) si medicina nucleara sunt domenii in care se lucreaza cu doze mari de radiatii, dupa cum vei putea observa in tabelul de mai jos.
Radiodiagnosticul insa, care cuprinde si radiografiile dentare, implica o iradiere minima, aproape neglijabila. Astfel:
- o radiografie dentara retroalveolara clasica, realizata pe film radiologic intraoral, determina o iradiere de 1 mREM si doar 0,3 mREM in cazul radiolografiei digitale
- o radiografie ortopantomograma (OPT-care reda imaginea de ansamblu a ambelor maxilare) produce o iradiere de 2 mREM
- iar teleradiografia de profil utilizata in ortodontie 1 mREM
Poate nu stiai, insa fiecare om este supus unei iradieri “naturale” zi de zi, din cauza prezentei de materiale radioactive peste tot: in alimente, in sol, apa si in spatiu, si a deplasarii noastre in diverse campuri electromagnetice generate de tot ceea ce ne inconjoara (aparatura, soare, etc).
Aceasta ajunge la 2400 de miliSv sau 240 000 miliREM pentru un locuitor al Europei, conform raportului Comisiei Europene intocmit in anul 2001.
Iata cateva surse de iradiere din jurul tau pe care cel mai probabil nici macar nu le constientizezi:
- vietuirea intr-o casa din caramida sau beton= 10 mREM/an
- gatitul cu gaz natural= 10 mREM/an- din cauza radonului continut de gazul natural
- cititul unei carti timp de 3 ore pe zi= 1 mREM/an- din cauza unui continut redus de substante radioactive din lemnul din care s-a procesat hartia cartii
- zborul cu avionul= 5 mREM dintr-un zbor peste granita din cauza altitudinii mari
Mai mult decat atat, te iradiezi cu 2 mREM/an daca pur si simplu dormi langa cineva! Asta din cauza ca mici cantitati de material radioactiv avem cu totii in organismul nostru.
Cu siguranta nu ai refuza sa traiesti in casa ta de caramida, sa gatesti la cuptorul tau cu gaz natural, sa citesti o carte buna, sa zbori cu avionul in vacanta sau sa adormi langa persoana iubita- din cauza dozei scazute de iradiere la care ai fi expus.
Tot la fel, prin radiografia dentara medicul tau obtine informatii valoroase pentru mentinerea sanatatii tale dentare in schimbul unei iradieri minime.
Astfel, exista unele afectiuni dentare care nu pot fi vazute direct, cu ochiul liber, si pot evolua o lunga perioada de timp asimptomatic, ca de exemplu:
Astfel, exista unele afectiuni dentare care nu pot fi vazute direct, cu ochiul liber, si pot evolua o lunga perioada de timp asimptomatic, ca de exemplu:
- prezenta unei carii interdentare sau sub o obturatie
- prezenta unui granulom/chist la varful radacinii
- rezorbtia ososa din boala parodontala
- sau chiar prezenta unor formatiuni tumorale la nivelul oaselor maxilare.
Si totusi, conform zicalei “nu iese foc fara fum”, nici o iradiere nu este total lipsita de risc, oricat de mica ar fi ea, deoarece radiatiile au un efect cumulativ.
Atunci cand ti se face o radiografie, milioane de fotoni trec prin corpul tau, putand afecta ADN-ul oricarei celule. In mod obisnuit aceste daune sunt reparate imediat, dar in cazuri exceptionale o portiune din cromozom ramane modificata, adica apare o mutatie genetica. Astfel incepe dezvoltarea unei tumori care isi va face simtita prezenta dupa o perioada de latenta de cativa ani de zile.
Persoanele cele mai expuse sunt copiii, deoarece la ei diviziunea celulara e mai rapida. Din acest motiv radiografiile dentare se vor realiza cu prudenta la copiii cu varsta sub 10 ani si sunt contraindicate la femeile insarcinate, in primul trimestru de sarcina, cand are loc organogeneza, putandu-se realiza in celelalte 2 trimestre doar daca este absolut necesar.
O alta categorie de persoane la care trebuie avuta grija suplimentara sunt cele care au afectiuni ale glandei tiroide, de tipul nodulilor tiroidieni cu potential de malignizare, intrucat glanda tiroida este cel mai radiosensibil organ din regiunea capului.
Stiind ca in momentul in care radiatia intra in organism, o parte din ea “se imprastie”, se incearca limitarea acestor efecte nedorite prin respectarea masurile de radioprotectie a pacientului cu sortul si gulerul de plumb.
Tragand linie, am putea spune ca o persoana sanatoasa poate face 240 de radiografii retroalveolare clasice sau peste 700 de radiografii retroalveolare digitale, 120 de OPT-uri si 240 de teleradiografii de profil pentru a egala iradierea naturala de pe parcursul unui an de zile.
Tu cate radiografii dentare ai facut anul trecut? Probabil le poti numara pe degetele de la ambele maini.