17 februarie 2012

Tu cum iti alegi pasta de dinti?

Foarte multa lume ma intreaba: care pasta de dinti este mai buna? Raspunsul meu ar fi: aceea care ti se potriveste. Iata cateva informatii care te vor ajuta sa faci alegerea corecta.
Exista cateva categorii principale de paste de dinti, in functie de efectul substantelor active pe care le contine. Astfel exista:

Paste de dinti cu efect de albire

 Acestea de fapt nu albesc dintii, ci doar indeparteaza petele colorate de pe suprafata lor, prin intermediul particulelor abrazive pe care le contin (oxizi de siliciu, titan sau aluminiu). Altfel spus, nu se poate obtine un efect de albire dincolo de nuanta naturala a dintilor. Mai mult decat atat, agentii abrazivi au si un efect nedorit, acela de iritare a tesuturilor moi, gingivale si de aparitie a hipersensibilitatii dentare, prin abrazia smaltului si expunerea terminatiilor nervoase din dentina. Din acest motiv recomand limitarea utilizarii acestei paste de dinti maxim o saptamana pe luna.






Paste de dinti care reduc depunerea de tartru dentar (piatra pe dinti)

 Efectul acestor paste de dinti se datoreaza pirofosfatilor, substante care incetinesc calcificarea placii bacteriene, permitand astfel eliminarea ei prin periaj inainte de a se mineraliza si a se transforma in tartru. Acest tip de pasta de dinti este indicata pentru persoanele care au o predispozitie de depunere a tartrului dentar. Atentie insa, ele doar previn depunerea tartrului, nu au efect pe tartrul deja existent- acesta putand fi indepartat exclusiv prin detartraj.




Paste de dinti pentru gingii inflamate 

Daca ai gingiile inflamate, rosii, sensibile si care sangereaza la cea mai mica atingere, inseamna  ca ai facut o gingivita. Principala cauza a acesteia este depunerea de placa bacteriana pe dinti, de-a lungul marginii gingivale. Pentru tine exista pasta de dinti cu agenti antiinflamatori, de tipul triclosanului. In jurul lui exista insa o adevarata controversa, deoarece se descompune la lumina soarelui, rezultand dioxina, care este un compus cancerigen. Alta pasta de dinti, Lacalut  Aktiv, contine lactat de aluminiu, care este un agent cu actiune astringenta ce reduce sangerarea gingivala.





Paste de dinti pentru dinti sensibili

 Daca smaltul dintelui este uzat sau radacina sa expusa in urma unei retractii gingivale, dentina plina de terminatii nervoase este expusa in cavitatea orala, putand aparea sensibilitate dureroasa la contactul dintilor  cu alimente calde/reci, dulci/acre sau la atingerea cu periuta de dinti. Agentii desensibilizanti de tipul fluorurii de sodiu, citratului de strontiu sau nitratului de potasiu sigileaza tubulii dentinari si blocheaza astfel transmiterea stimulilor catre terminatiile nervoase.





Paste de dinti impotriva eroziunilor dentare 

Exista persoane care au un pH oral mai acid, ce predispune la demineralizarea tesuturilor dentare. Pentru acestea recomand pastele de dinti cu continut de bicarbonat de sodiu, care alcalinizeaza mediul oral si este totodata agentul cel mai putin abraziv din pastele de dinti. 



Paste de dinti cu extrase din plante 

Pentru a ilustra mai bine aceasta categorie, o sa iti dau ca exemplu pasta de dinti Parodontax. Aceasta este printre putinele paste de dinti ce nu contin detergenti. Dimpotriva, ea contine sare de mare, bicarbonat de sodiu in concentratie de 67% si sase extracte din plante: uleiul de menta si cel de salvie, musetelul, echinacea, smirna si ratania, care au fiecare un rol bine stabilit in procesul de prevenire si tratare a afectiunilor gingivale.  
Tot in aceasta categorie se incadreaza si alte paste de dinti cu ingrediente naturale, de exemplu cele pe baza de argila, cum sunt pastele Gennadent de la Plafar. Ceea ce te va frapa la aceste paste de dinti este faptul ca nu au culoarea, textura, gustul si spuma abundenta a pastelor de dinti din comert. Gustul este autentic si puternic de plante, usor sarat in prima saptamana de utilizare, dupa care va veti familiariza cu el si chiar veti avea o senzatie placuta de curatenie si prospetime. 






Paste de dinti cu continut ridicat de fluor

Fluorul este cel mai important ingredient pe care trebuie sa il cautam in eticheta pastelor de dinti, unde apare sub forma de fluorura de sodiu, monofluorofosfat de sodiu sau aminofluoruri. Acesta are un rol esential in protectia dintilor impotriva cariilor dentare, prin 2 mecanisme: pe de-o parte este incorporat in structura smaltului, facandu-l mai rezistent la actiunea demineralizanta a bacteriilor cariogene, pe de alta parte intervine in procesul de remineralizare a cariilor incipiente din smalt.
Desi la ora actuala exista o adevarata controversa cu privire la potentialul sau cancerigen, nu faceti greseala de a cauta pe rafturile magazinelor pasta de dinti fara fluor. Fluorul din componenta produselor de igiena orala este extrem de bine dozat si nu are cum sa ajunga la doze periculoase decat daca este folosit intr-un mod necorespunzator (inghitire in cantitati mari).



Daca ai o problema dentara si pasta de dinti care ar fi recomandata pentru tine nu isi face efectul dorit, iti recomand o vizita la medicul tau stomatolog. Oricat de buna si de scumpa este o pasta de dinti, ea nu poate inlocui tratamentul stomatologic. Nu cauta o pasta de dinti care sa te vindecae de carii sau de boala parodontala, pentru ca nu exista. 
Asadar, iti recomand sa folosesti orice fel de pasta de dinti cu fluor, doar sa schimbi periodic brandul, intrucat fabricantii folosesc retete diferite si incrediente diferite, astfel ceea ce nu contine un tub poate va contine urmatorul, putand astfel beneficia de ce e mai bun in fiecare. 
Si nu uita, periajul corect se face dupa fiecare masa, timp de trei minute!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Despre pasta de dinti Cristal ce parere aveti doamna doctor? Eliade

Petruta Gecan spunea...

Pasta de dinti Super Cristal este o pasta care contine fluor si este la fel de eficienta ca orice alta pasta de dinti, atata timp cat realizati periajul in mod corect. Eu personal am folosit-o, insa de ceva vreme nu am mai vazut-o pe rafturile magazinelor... De fapt, cea mai buna pasta este periuta de dinti!

Trimiteți un comentariu

 
;