27 martie 2012

Tu cate minute pe zi mesteci guma?


O gasesti pe rafturile oricarui butic, ti se lipesc pantofii de ea pe strada, iar bancile de la scoala contin sub ele o adevarata colectie: ai ghicit, astazi vorbim despre guma de mestecat!





Cum a aparut guma de mestecat

Nu stiu daca iti vine sa crezi, insa stramosii nostri din Epoca de Piatra au descoperit cu mult inaintea noastra placerea de a mesteca guma. O guma de mestecat  preistorica, avand inca impresiunea dintilor pe ea, a fost descoperita in Europa de Nord (Kierikki, Yli-Ii, Finlanda) si dateaza din anul 7000 i.Hr., din Neolitic. Aceasta era obtinuta din coaja de mesteacan si era folosita pentru proprietatile ei antiseptice. 



Alte dovezi au fost descoperite si in  Grecia Antica si America Latina, de unde colonizatorii britanici au si importat ideea, au patentat-o si au inceput comercializarea ei incepand cu anul 1848.


Ce contine guma de mestecat?

La originea ei, guma de mestecat era reprezentata de cauciucul natural provenind de la arborii de cauciuc din America Centrala. 



Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial insa, odata cu inventarea cauciucului sintetic, acesta a luat locul celui natural. 



Alte ingrediente prezente in guma de mestecat sunt indulcitori, arome, coloranti, glicerina sau ulei vegetal, care amana intarirea gumei prin mestecare.


Guma de mestecat- buna sau rea?



Efecte benefice

  • Guma de mestecat fara zahar mentine sanatatea dintilor tai


Prin mestecare, se stimuleaza fluxul salivar, iar saliva curata dintii atat mecanic, prin spalarea resturilor alimentare, cat si chimic, prin reimprospatarea permanenta a sistemelor tampon, substante chimice care au rolul de a neutraliza productia de acizi de catre bacterii si de a mentine pH-ul salivar in limite normale.

  • Guma de mestecat are efect benefic asupra digestiei


Atunci cand este mestecata la sfarsitul unei mese, stimuleaza secretia de suc gastric.

  • Guma de mestecat te face mai destept


Mestecarea gumei mentine o stare de alerta si imbunatateste concentrarea si atentia. Explicatia consta in efectul benefic pe care il are asupra functiei cognitive a creierului prin pomparea unui flux sangvin mai mare de la inima spre creier, asigurand celor 2 emisfere cerebrale substantele nutritive necesare (glucoza, oxigen).

  • Guma de mestecat– remediu antistres


Simpla activitate de mestecare prestata de maxilare ajuta la cresterea concentrarii si reducerea stresului.

  • Guma de mestecat slabeste


Cu un aport caloric redus de circa 2 calorii, guma de mestecat te ajuta sa scapi de 11 calorii intr-o ora. Pe langa aceasta, se adauga si efectul laxativ care contribuie si el la eliminarea apei, deci la reducerea greutatii.

  • Guma de mestecat face zborul cu avionul mai placut


Prin cresterea secretiei salivare creste automat si numarul de deglutitii (inghitiri). In timpul deglutitiei se deschide trompa lui Eustache, cea care asigura comunicarea dintre urechea mijlocie si faringe, permitand astfel echilibrarea presiunii auriculare.


Efecte negative

  • Guma de mestecat poate produce gastrita sau chiar ulcer gastric


Intr-adevar, prin stimularea secretiei salivare, mestecarea gumei stimuleaza inevitabil si secretia de suc gastric; practic stomacul se pregateste de digestie, dar nu primeste nimic.

  • Guma de mestecat poate produce probleme articulare


Prin mestecare excesiva si repetata, articulatia temporo-mandibulara oboseste, discul articular se toceste, putand aparea asa-numitul sindrom algo-difunctional, manifestat prin dureri articulare, zgomote la deschiderea si inchiderea gurii si chiar limitarea miscarii de deschidere.


  • Guma de mestecat uzeaza dintii


Prin mestecare exagerata se abrazeaza treptat stratul de smalt dentar, ajungandu-se la expunerea dentinei si chiar deschiderea camerei pulpare, cu aparitia unor dureri insuportabile, de inflamatie pulpara; de asmenea, pot avea de suferit obturatiile (plombele)  si lucrarile protetice existente, putand chiar favoriza eliberarea de mercur din obturatiile de amalgam.



  • Guma de mestecat fara zahar iti da dureri de cap


Guma de mestecat fara zahar este indulcita cu un indulcitor artificial, aspartam, care are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul. Aspartamul insa se descompune in timpul digestiei, eliberand aspartatul, care este un neurotransmitator ce exista in mod normal si in organism. In cantitati exagerate insa are un efect toxic, putand provoca dureri de cap sau chiar migrene.


  • Guma de mestecat iti poate schimba aspectul fizic



Mestecarea excesiva a gumei este unul din factorii determinanti in aparitia unei hipertrofii a muschilor masticatori, uni- sau bilaterala, creand astfel fie o asimetrie faciala, fie un facies patrat. Practic muschii masticatori cresc in dimensiune la fel ca alti muschi din organism atunci cand  sunt antrenati prin exercitii fizice. Singura modalitate de remediere a acestui aspect facial neplacut este interventia chirurgicala. 



  • Guma de mestecat cu zahar produce carii


Aceasta nu este benefica deoarece o lama de guma cu zahar contine o jumatate de lingurita de zahar. Astfel, in loc sa impedice aparitia cariilor dentare, aceasta favorizeaza contactul indelungat al dintilor cu glucidele fermentabile, preferatele bacteriilor cariogene.


  • Guma de mestecat poate favoriza aparitia cancerului


Unul din aditivii pe care ii contine guma de mestecat, vinil-aspartat, ar putea fi inclus in viitor pe lista substantelor cancerigene, dupa studii concludente realizate pe animale de laborator. Aceasta substanta poate fi regasita si in parfumuri, deodorante sau vopsele.


  • Daca inghiti guma de mestecat, o vei elimina asa cum ai inghitit-o


Nici cauciucul natural, dar nici cel sintetic, nu poate fi degradat de catre enzimele digestive. Asadar, doar aromele, indulcitorii si conservantii sunt absorbiti in circulatia intestinului, in timp ce baza de cauciuc trece prin intestin si este eliminata ca atare. Inghitirea frecventa a gumei de mestecat poate insa sa produca probleme, deoarece favorizeaza formarea unui calcul intestinal care produce consecutiv obstructie intestinala. De asemenea la copii exista riscul de obstructie a cailor respiratorii si sufocare.


Dupa atatea argumente si contraargumente, ce mai ramane de spus? 

Tinand cont de inventarul aditivilor din guma de mestecat, nu mesteca guma din plictiseala, ci strict in situatiile cand nu ai posibilitatea de a realiza periajul dentar dupa masa sau cand doresti sa obtii rapid o respiratie proaspata. 
Mesteca guma pentru circa 5-20 de minute (adica pana la disparitia gustului dulce) si limiteaza numarului tabletelor de guma la 6 pe zi. Doar astfel vei beneficia de efectele ei pozitive si nu le vei experimenta pe cele negative!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;