16 martie 2012

Boala dintilor sanatosi- Partea a III-a

Tratamentul bolii parodontale



Tratamentul initial (nechirurgical)

Terapia initiala urmareste indepartarea factorului cauzal, placa bacteriana, si a factorilor favorizanti, locali si generali
Nu este un tratament dificil si nici foarte costisitor, insa este esential pentru indepartarea continutului pungilor parodontale si crearea conditiilor pentru vindecare.

Indepartarea factorului cauzal -placa bacteriana- se realizeaza:
  • mecanic: fie de catre pacient, prin periaj, fie de catre medic, prin detartraj
  • chimic: prin asocierea terapiei medicamentoase cu antiseptice si antibiotice

Instructajul de periaj si motivarea pacientului in mentinerea unei stari de igiena orala optima sunt esentiale in tratamentul bolii parodontale. Se va insista in special pe utilizarea unei tehnici adecvate de periaj si pe utilizarea mijloacelor auxiliare de igiena dentara: 


periutele interdentare  




ata dentara



apa de gura  


dusul bucal



Detartrajul si planarea radiculara

Indepartarea mecanica a placii dentare de catre medic se realizeaza prin:

detartraj ultrasonic pentru placa supragingivala


detartraj manual, pentru cea subgingivala



Astfel se indeparteaza depozitele dure de pe suprafata dintilor, dar si tesutul moale, infectat, din pungile parodontale. In aceeasi etapa se netezesc suprafetele radiculare pentru a preveni pe viitor aderarea bacteriilor.

Tratamentul medicamentos

Pentru a preveni reinfectia regiunilor tratate, terapia trebuie sa afecteze toate bacteriile parodontopatogene din cavitatea orala, care au si alte localizari inafara de cea dentara, ele putand coloniza si suprafetele moi ale mucoaselor si limbii.  
Astfel se justifica folosirea antibioticelor in unele forme de boala parodontala, ca tratament chimic adjuvant celui mecanic.


Antibioticele pot fi folosite atat local, cat si sistemic. De cele mai multe ori se alege utilizarea lor pe cale generala, deoarece astfel penetreaza la nivelul pungii parodontale si ataca bacteriile care nu sunt afectate de tratamentul mecanic si nici de antibioterapia locala.

Indepartarea factorilor de risc locali se refera la:

tratarea cariilor 



protezarea spatiilor edentate



refacerea obturatiilor debordante



inlocuirea lucrarilor protetice incorect realizate



reechilibrarea ocluzala



imobilizarea dintilor



Indepartarea factorilor de risc generali se refera la tratarea afectiunilor sistemice si monitorizarea lor in colaborare cu medicul specialist.





Reevaluarea

Dupa terapia intiala urmeaza o perioada de monitorizare a eficientei tratamentului nechirurgical si a abilitatii pacientului de a-si mentine igiena orala optima. Aceasta perioada de 4-8 saptamani este absolut necesara pentru a da organismului posibilitatea sa reactioneze si sa se vindece.

La reevaluare se decide necesitatea tratamentului chirurgical, in functie de adancimea pungilor parodontale, care de obicei vor fi mai mici cu 1-2 mm.



  • daca pungile parodontale ajung la adancimea de sub 3 mm, atunci intra in faza de mentinere.
  • daca au adancime de 4 mm, se mai repeta odata terapia initiala, respectiv detartrajul subgingival si supragingival.
  • daca au adancime mai mare de 4 mm, atunci se recomanda tratamentul chirurgical parodontal.

Tratamentul chirurgical parodontal

Acest tratament se instituie in continuarea terapiei initiale, in situatia in care reevaluarea la un pacient bine motivat si cu igiena corespunzatoare evidentiaza profunzimi ale pungilor parodontale mai mari de 4 mm, intrucat astfel de pungi parodontale nu permit intretinerea unei igiene orale optime si compromit rezultatele finale.



Aceste interventii chirurgicale au ca scop inlocuirea tesuturilor moi sau dure pierdute cu materiale biocompatibile care sa stimuleze regenerarea tisulara.

Tehnicile de chirurgie parodontala cuprind:


  • gingivectomia- consta in indepartarea gingiei hipertrofiate si se aplica in cazul unor pungi supraosoase (osul s-a retras, gingia a ramas)

  • gingivoplastia- consta in remodelarea gingivala in scop estetic sau functional

  • grefe de tesut moale- acestea sunt folosite pentru acoperirea radacinilor descoperite prin retractii gingivale. Ele constau in prelevarea unei portiuni mici de tesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau rotat din regiunile vecine defectului, pentru a obtine o banda stabila de gingie atasata in jurul dintelui. Grefa gingivala va asigura reducerea sensibilitatii dentare, va proteja radacina de aparitia cariilor si vor reda aspectul estetic placut

  • grefe de os- acestea sunt folosite pentru a umple cu os craterele formate in jurul dintilor si a scadea astfel mobilitatea dentara. Se pot utiliza: 
          -autogrefe (os prelevat de la acelasi pacient, de exemplu de la nivelul oaselor maxilare)
         -alogrefe (os prelevat de la cadavru, prelucrat printr-un proces numit liofilizare)
           -xenogrefe (os de origine animala: porcina, bovina)
           -materiale sintetice (os artificial: hidroxiapatita)



Tratamentul de intretinere

Dupa stabilizarea bolii parodontale (fie in urma tratamentului initial nechirurgical in formele mai usoare, fie in urma tratamentului chirurgical parodontal, in formele mai grave) se pot aplica tratamente de intretinere care au rol imunomodulator, contribuind astfel la o mai buna mentinere a rezultatelor. 
Trebuie foarte bine subliniat faptul ca acest tratament nu este un tratament de sine statator, el poate avea un efect benefic doar daca in prealabil s-au efectuat toate celelalte procedee terapeutice mentionate de la inceputul articolului.

Vaccinuri

Vaccinurile pot fi folosite ca adjuvant in tratamentul bolii parodontale, dupa un tratament mecanic si antibacterian corect realizat, ele fiind folosite in scopul reeducarii si intaririi mijloacelor de aparare generale, si implicit locale, ale organismului gazda, pentru a face fata agresiunilor de la nivel parodontal.




In primul rand, se poate realiza in colaborare cu biochimistii de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, un autovaccin obtinut din germeni inactivati prelevati din tesuturile patologice de la nivelul pungilor parodontale ale pacientului.
In al doilea rand, exista o serie de vaccinuri gata preparate care pot fi achizitionate direct din farmacii. Astfel sunt vaccinul antistafilococic tip D si vaccinul Cantastim, ambele fiind produse la Institutul de Seruri si Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino" din Bucuresti. 
Acestea pot fi achizitionate de la farmacia Institutului Cantacuzino pe baza unei prescriptii medicale eliberata de medicul stomatolog. 


Vaccinul antistafilococic tip D
Utilizarea vaccinului antistafilococic tip D in tratamentul bolilor parodontale a aparut in urma cercetarilor bacteriologice asupra exudatului purulent din pungile parodontale, care au relevat prezenta Stafilococului auriu, o bacterie patogena ce poate produce infectii foarte grave. 




Vaccinul stafilococic se prezinta sub forma unei suspensii de stafilococi omorati prin caldura, intr-o in solutie salina.
Administrarea vaccinului se face sub forma a 15 doze, subcutanat sau in mucoasa mobila din dreptul dintilor afectati, dupa o schema de inoculare in care fiecare doza inoculata este dublul dozei precedente. Inocularile se fac la un interval de 2-3 zile.



Deoarece imunitatea dobandita se pierde in timp se recomanda rapeluri dupa o schema de administrare mai redusa, la intervale de 6 luni/1 an si 2 ani de la terminarea ciclului imunostimulator anterior. Acestea constau in realizarea a 9 inoculari la interval de 2-3 zile.
Daca te intereseaza mai multe amanunte despre acest vaccin, poti citi prospectul lui sau informatii direct de pe site-ul producatorului

Vaccinul Cantastim este un extract bacterian purificat din Pseudomonas aeruginosa. Numit si bacilul piocianic, Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram negativa larg raspandita in apa, sol, plante si animalele, dar apare inclusiv la oameni, fiind identificat si in pungile parodontale. 




Tratamentul cu Cantastim este excelent pentru stimularea imunitatii la nivel general nespecific, in cazuri de deficit imun cu diverse exprimari clinice. Pentru uz stomatologc, Cantastim este indicat in perioada de vindecare dupa tratamentul chirurgical al parodontitelor marginale cronice  si dupa atacul acut al gingivostomatitei ulcero-necrotice. 
Cantastim se administreaza subcutanat, 10 injectii la interval de 7 zile fiecare. Daca este cazul, la 3 - 4 luni de la terminarea seriei de 10 fiole, se repeta schema de administrare.
Mai multe detalii despre acest vaccin gasesti aici.

Imunoterapie

Imudon

Este un amestec de lizate bacteriene, continand specii de Lactobacillus, Streptococcus, Klebsiella, Corunebacterium si Candida. Se gaseste in farmacii sub forma de comprimate care se dizolva in gura, clatirea gurii si alimentatia amanandu-se o ora dupa administrare pentru a prelungi absorbtia substantelor la nivelul mucoasei orale. 
Tratamentul se urmeaza circa 20 de zile (6 comprimate pe zi) si se repeta de 2-3 ori pe an.



 Bio-quinona Q 10

Super Bio-Quinona Q10 este disponibilă sub formă de capsule moi ce conţin 30 mg de Ubiquinona (coenzima Q10) dizolvata in ulei de soia. 
Coenzima Q10 intervine in productia de energie in organism, intrucat transformă grăsimile, glucidele şi proteinele în energie pură, necesară tuturor funcţiilor organismului. Este recomandata ca tartament adjuvand al bolii parodontale deoarece stimuleaza imunitatea organismului si vindecarea locala a tesuturilor parodontale. Se consuma o capsula pe zi in timpul mesei.



Vitaminoterapie

Vitaminele recomandate sunt cele care participa la procesele de vindecare si cicatrizare ale tesuturilor.




Vitamina A (retinol)- este esențială pentru păstrarea intactă a țesutului epitelial de la nivelul tegumentelor si mucoaselor ca o barieră fizică împotriva infecțiilor.
Vitamina C (acid ascorbic)-  este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.
Vitamina E (tocoferol)- fiind puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important in protejarea vitaminei A.

Laserterapie



Terapia cu laserul de intensitate slaba este folosita ca o completare a procedeelor terapeutice conventionale, efectele clinice ale terapiei laser fiind:
  • efect antiinflamator
  • efect analgezic
  • efect antiedematos
  • efect antioxidant
  • accelerarea procesului de vindecare
  • cresterea sintezei de colagen
  • stimularea factorilor imunitari
  • imbunatatirea microcirculatiei
  • activarea sintezei proteice
Principalele avantaje ale terapiei laser sunt scaderea considerabila a timpului de recuperare si lipsa efectelor secundare

Tratamentul bolii parodontale este unul extrem de complex si trebuie individualizat in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte, neexistand practic o “reteta universala” care sa poata fi aplicata ca un tipar. 
Odata declansata, boala parodontala nu se va mai putea vindeca niciodata complet, scopul primordial al tratamentelor fiind controlul factorilor cauzali, incetinirea evolutiei bolii si mentinerea ei intr-un stadiu incipient pentru o perioada cat mai lunga de timp.


SFARSIT

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;