11 martie 2012

Boala dintilor sanatosi- Partea I

I se spune parodontoza, parodontita sau boala parodontala si este cauza principala pe plan mondial pentru pierderea dintilor!

sursa: flickr (United Nations Photos)

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala este supranumita, in mod paradoxal, boala dintilor sanatosi, deoarece ea nu afecteaza dintii, ci tesuturile care incercuiesc si sustin dintii, ducand incet, dar sigur, la pierderea lor.
Ea debuteaza sub forma unei gingivite, o inflamatie superficiala a tesuturilor moi ce invelesc dintele (gingia), care daca este netratata sau tratata incorect/tardiv, evolueaza spre tesuturile dure din profunzime, care au rol de sustinere  a dintilor (osul). 
Practic bacteriile sapa adevarate cratere in osul ce inconjura dintele cu aparitia pungilor parodontale, reducerea suportului osos, expunerea radacinii, mobilizarea dintilor, si, in final, pierderea lor.



Ce cauzeaza boala parodontala?

Factorul primar în etiologia bolii parodontale îl constituie placa dentară, care se formeaza pe suprafata dintilor, a protezelor fixe sau mobile, pe aparatele ortodontice si implanturi, si care nu poate fi indepartata prin jet de apa sau simpla clatire.



 Bacteriile din placa bacteriana capata caracteristici speciale decat daca s-ar afla in stare libera, practic pot intra in aceasta comunitate doar daca se ajuta intre ele, devenind astfel mai puternice, adica mai nocive (sinergism). Astfel, apare o rezistenta crescuta a acestora fata de actiunea antibioticelor, a antisepticelor si fata de actiunea altor factori de aparare ai organismului.




Compozitia placii dentare cuprinde pana la 500 de specii bacteriene, insa marea lor majoritate sunt bacterii comensale, care compun flora bacteriana normala. O mica parte dintre acestea pot deveni insa, in anumite conditii prielnice-locale si generale, bacterii parodontopatogene (producatoare de boala parodontala).
Bacteriile cele mai frecvent implicate in etiologia bolii parodontale sunt bacteriile din genul Staphylococcus, precum si germeni anaerobi, ca de exemplu: Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Tannerella forsythensis, Treponema denticola.




Care sunt factorii locali care predispun la boala parodontala?

Boala parodontala este favorizata de orice factor din cavitatea orala care crează situsuri pentru dezvoltarea bacteriilor şi creşterea virulenţei acestora. 


-igiena orală deficitară 




-cariile dentare




-edentatia (dinti lipsa)




-obturatiile incorecte (debordante, fracturate)




-lucrările protetice incorecte




-inghesuirile dentare 




-trauma ocluzala 





Care sunt factorii sistemici care predispun la boala parodontala?

Alaturi de agentul cauzal bacterian, un rol important in evolutia bolii este atribuit raspunsului imun al organismului. Orice boala sistemica care se insoteste de o scadere a imunitatii generale a organismului va predispune la boala parodontala.
Astfel, pe primul loc este diabetul zaharat.



Unul din sase pacienţi cu parodontopatie are diabet zaharat sau glicemia la limita superioară. Din cauza valorilor glicemice mari, se produc leziuni la nivelul nervilor si a vaselor de sange (neuropatia si angiopatia diabetica) peste tot in organism. Astfel, orice leziune care apare, chiar minora, la nivelul tesuturilor parodontale, va trece neobservata datorita diminuarii sensibilitatii, se va agrava, se va infecta, si in plus vindecarea ei va fi mai dificila decat la o persoana sanatoasa, din cauza vascularizatiei deficitare.
Pe locul al 2 lea se situeaza afectiunile renale- inclusiv “nisipul la rinichi”, din aceleasi considerente de supresie imuna.


In continuare urmeaza pacienţii cu afecţiuni cardiace, hepatice, digestive, tulburările respiratorii, afecţiuni sanguine, cancere, diferite dereglări ale sistemului imunitar, vârsta înaintată.
Si nu in cele din urma cei suprasolicitaţi psihic (stresul) sau fizic (sportivi care depun efort fizic mare).




Boala parodontala netratata poate provoca infarct miocardic

Este foarte important de stiut faptul că bacteriile parodontopatogene pot trece în circulaţia generală şi pot afecta inima şi alte organe.
Practic ele vor insamanta endoteliul vaselor de sange, infiltrandu-se pe sub placile de aterom (care se produc prin depunerea de colesterol pe peretii vaselor) si dislocand fragmente din acestea, sub denumirea de trombi. 
Trombii vor circula prin sistemul circulator si se vor bloca in primul vas de sange care are diametrul prea mic pentru a permite trecerea trombului. Astfel se produc infarcte in diverse organe, precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral.




Boala parodontala se transmite ereditar?

Boala parodontala in sine nu se mosteneste, insa se mosteneste predispozitia genetica. Aparitia sau nu a bolii parodontale la urmasi este conditionata de prezenta factorilor favorizanti, locali sau sistemici.


VA URMA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
;