Sunt sigura ca ti s-a intamplat si tie sa ii transmiti copilului tau o raceala pe care ai luat-o la serviciu sau oriunde altundeva inafara casei. Dar stiai ca la fel ii poti transmite predispozitia de a face carii dentare?
Multa vreme s-a crezut ca alimentatia bogata in dulciuri rafinate este principala cauza pentru care unii copii au mai multe carii decat altii. Recent insa cercetatorii au descoperit ca pionul principal in producerea cariei dentare- bacteria numita Streptococcus Mutans- se transmite de la parinti la copii, facand astfel din caria dentara o boala infectioasa.
Aceasta bacterie este cel mai frecvent transmisa copiilor de catre parintii cu afectiuni dentare multiple si netratate. Acest tip de “transmitere verticala” se realizeaza prin intermediul salivei, fie prin introducerea degetelor copilului in gura mamei/tatalui si apoi in propria gura, fie prin testarea temperaturii laptelui din tetina cu gura sau curatarea prin introducere in gura a unei tetine scapate pe jos.
Studiile si mai recente vorbesc chiar de o “transmitere orizontala”, adica intre copiii apartinand aceleiasi colectivitati, daca introduc in gura jucarii la locul de joaca sau folosesc aceleasi ustensile de mancat la cresa sau gradinita.
Dar in ce masura aceasta transmitere verticala si orizontala a bacteriei cariogene este responsabila de aparitia cariilor dentare? Acest lucru este deocamdata greu de cuantificat, daca nu chiar imposibil. Insa se lucreaza intens la inventarea unui test cantitativ de evaluare a riscului.
Copiii cu varsta de sub 2 ani sunt cei mai susceptibili de a fi infectati cu Streptococcus Mutans, deoarece imediat dupa nastere copilul preia imunitatea mamei si, pana sa isi dobandeasca propria imunitate, exista o fereastra de timp in care este predispus la o astfel de infectie.
Streptococcus mutans face parte din flora normala a cavitatii orale, dar daca copilul mic primeste o “supradoza” de bacterii intr-o perioada in care organismul sau nu a invatat inca sa se apere, rezultatele pot fi dezastroase. Daca pe langa aceasta “mostenire bacteriana”, alimentatia copilului este bogata in glucide fermentabile, nivelul de bacterii din gura copilului poate atinge un nivel alarmant. Daca nu sunt corect indepartate, bacteriile pot sa colonizeze suprafetele moi, precum limba sau palatul si sa fie deja acolo in asteptarea eruptiei primilor dinti de lapte si stramutarea lor in locul favorit.
Daca esti adeptul unei gandiri de genul ca “dintii de lapte oricum se schimba”, tin sa te asigur ca este o certitudine faptul ca un copil cu dinti de lapte nesanatosi va deveni un adult cu probleme dentare.
Acum ca stim despre pericolul micutilor de a face carii si despre imposibilitatea lor de aparare, sa vedem ce se poate face in aceasta privinta.
Cel mai simplu lucru pe care il pot face un barbat si o femeie inainte de conceperea unui copil, este adoptarea unui stil de viata mai sanatos, inclusiv din punct de vedere al sanatatii orale. Asanarea cavitatii orale de potentialele focare de infectie (tratarea cariilor, extractia dintilor irecuperabili, tratarea gingivitei sau a bolii parodontale) ar trebui sa fie un act primordial pentru o viitoare mama responsabila. Dupa rezolvarea problemelor dentare, parintilor nu le ramane de facut decat sa mentina in continuare rezultatele obtinute printr-o igiena personala adecvata (periuta cu pasta de dinti, ata dentara si clatiri cu apa de gura), intarita de o igiena alimentara necariogena si controale periodice la medicul stomatolog.
Daca te-ai hotarat sa fii parinte, ia-ti inima in dinti si invinge-ti teama de fotoliul dentar. Este primul pas pe care il poti face pentru a-i asigura copilului tau un zambet sanatos si frumos!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu